Jag lovade ju mig själv att bättra på skol-tomt-listan. Gjort och sagt. I fredags morse kokade betonglistaforumet av dragpåståenden så jag tog tillfället i akt att hänga vid fönsterplats med vy över Engelbrektskyrkan. Glädjen var stor när jag såg årets första ringduva, tillika en art som alltid gör mig lycklig. Maken till skulptural varelse vill jag påstå! Den är solens trygghet och integritetens, växtlighetens och luftens skepp. Nog för att det får antas för en övervintrande individ.
Kort senare kom den riktiga våren inför mina ögon: en ensam anser-gås på hög höjd, omöjlig att säkert artbestämma med min 125kr-kikare jag prutade till mig i Bulgarien 2004 - året då intresset för avesgrenen av djurriket tändes på allvar. Ingen brydde sig nämnvärt när jag i ritsalen glatt utropade "årets första gås!". Kanadagås tänker väl de flesta på, dvs bajs på picknickgräset. Min egna mersmak satt dock i, och som många gånger annars: ve den som ger sig. En stund senare dök en filur upp från hög höjd, föll hårt med medvetet luftgenomsläppliga och vinklade vingar och landade i en nisch i Engelbrektskyrkans klocktorn. Den långa stjärten registrerades i flykten, vid stillasittande konfirmerades allt. Årets första tornfalk, hona. Uppvaktad av en efterkälkande kråka försvann den senare mot NO.
Betongobsarna tar upp en grymt stor andel av senaste tidens inlägg. Kort och gott har det inte funnits tid till annan slags skådande. Av mina tre cyklar fungerar ingen just nu, och iom min nya skolas placering blir det få turer förbi Årstafältet dit jag förr ständigt hade vägarna förbi. Nu har jag som tur var planerat en längre tur med Erik nästa helg. Sist hade vi en fantastiskt fin dag vid Hjälstaviken i höstas. Där bjuds det på fjällgås, havsörn, dubbla pilgrimsfalkar (nej, ni kommer inte se mig varken skriva eller säga "Pille") och en fin lista vadare, av vilka jag glömt bort de flesta. Tips på tidiga vårlokaler mottages tacksamt.
Dagens bild är den första som inte är stulen. Storskarvar teckande i Pape, Lettland 2005.
10 mars 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Tjena,
och tack för länken!
Om du fortsätter blogga om skådning blir det en länk tillbaka. :-)
Bra skisser förresten. Lägg gärna upp fler. Jag gillade att skissa när jag var yngre, men det har fallit i träda. Böckerna betonar skissande och noteringar som en viktig del av skådandet, för att lära känna och verkligen *se* en fågel och dess topologi. Kanske borde man göra ett ryck i sommar, några lata dagar vid en bra lokal.
Har dålig koll på skådarstockholm, men vi möts väl förr eller senare som sagt. Det har varit tunnt med betongare på de (få) skådarpubar vi besökt och vi har inte ställt oss på strecket på Skinnarviksberget heller. Kanske blir det Sommarbetongen sjunger i år? Vi kom sist förra året har jag för mig.
Ha det!/Anders - i Oslo, alltför långt från Kronobergsparken en dag som denna.
Skicka en kommentar